Historiek

In de jaren 50 zijn de gebroeders Van Daele begonnen met een ambachtelijke meubelmakerij. Al vlug werd duidelijk dat de toen ingeslagen weg van het rustiek ambachtelijke niet de juiste was, er moest geheroriënteerd worden. Onder impuls van de wereldtentoonstelling in 1958 te Brussel werd resoluut gekozen voor de tijdloos moderne stijl, dit in schril kontrast met de toen florerende eiken klassieke meubelen zoals deze lange jaren in het Meetjesland geproduceerd zijn.

In de jaren ’60 werden de bedrijfsgebouwen uitgebreid van 300 m² naar 600 m², waar er medio jaren ’70 nog eens 2000 m² bij kwamen. Vele jaren heeft men door deelname aan beurzen een product weten neer te zetten dat, naar wat nu blijkt, de tand des tijds goed doorstaan heeft. Het trouwe cliënteel dat reeds decennia VANDA blijft volgen is daar een bewijs van. Alles heeft men meegemaakt van de glorierijke jaren ’60 en ’70 tot de crisisjaren ’80.
Tot medio de jaren ‘90 resoluut gekozen werd voor een vernieuwde aanpak.

In 1996 heeft Marc Van Daele op 58-jarige leeftijd beslist VANDA meubelen nv. verder uit te bouwen zonder zijn broer Raf, met in het achterhoofd: de zaak verder laten expanderen. Zijn eerste beslissing was overgaan tot de complete renovatie van de showroom. Het bleek al gauw dat deze investering in de toekomst geen windeieren heeft gelegd. Tal van nieuwe klanten en bestaand cliënteel stonden verbaasd van de kracht die een bescheiden bedrijf kan uitstralen. En deze kracht ligt in een rechtlijnige filosofie: doorzettingsvermogen, vakmanschap, kwaliteit en service.

Na 50 jaar van harde inzet en soms grote twijfel over of men wel de juiste keuze had gemaakt, staat VANDA meubelen nv sterker als ooit ter voren. De continuïteit naar de toekomst is verzekerd en de vraag naar tijdloos klassiek meubilair is groter als ooit ter voor, en dit tot ver buiten de gemeente-, regio- en zelfs landsgrenzen.

Het bedrijf werd in 2000 overgenomen door Pol Van Daele (zoon van Marc), die 10 jaar als techn./commercieeel medewerker gewerkt heeft voor één van de belangrijkste toeleveranciers naar de meubelindustrie in de Benelux. Door zijn diverse contacten zijn de ogen open gegaan en is er bewust gekozen voor een continuïteit van VANDA meubelen nv.

Nu wordt de rechtlijnige filosofie die destijds opgebouwd werd nog meer geaccentueerd. De klant vraagt nu nog meer speciale uitvoeringen, maatwerk, kwaliteit en degelijkheid. De wegwerpconsumptie in de meubelindustrie lijkt over haar hoogtepunt te zijn en steeds meer mensen kiezen voor een degelijk gemaakt meubel, welk past bij de smaak van de opdrachtgever.

Momenteel worden er bijna dagelijks nog investeringen gedaan om de kwaliteit van de afgewerkte producten nog te verhogen.

Enkel door specialisatie in kwaliteit en vakmanschap kan men stand houden in de wereld van massa en marketing.